Journalistieke start-up

Samen met Jaïr Ferwerda en Jeroen Smit heeft Sander in 2016 het journalistieke online handelsplatform Verhalenmarkt opgericht.

Verhalenmarkt ontwikkelt op basis van de nieuwste technieken een online platform waar het aanbod van, en de vraag naar, freelancejournalistiek optimaal bij elkaar komen. Journalisten maken hun ideeën voor verhalen online kenbaar, redacties doen hetzelfde voor hun specifieke behoeften. Het zelflerend algoritme van de Verhalenmarkt legt relevante verbindingen tussen journalistieke vraag en aanbod.

Journalisten maken hun ideeën voor verhalen online kenbaar, redacties doen hetzelfde voor hun specifieke behoeften. Het zelflerend algoritme van de Verhalenmarkt legt relevante verbindingen tussen journalistieke vraag en aanbod. Redacties krijgen hiermee (via een gepersonaliseerde feed) toegang tot een onuitputtelijke stroom aan relevante ideeën en invalshoeken. Andersom zijn freelance journalisten dankzij de Verhalenmarkt straks slechts enkele muisklikken verwijderd van honderden redacties.

Door freelancers een platform te bieden waarop ze snel en eenvoudig voldoende opdrachtgevers kunnen verzamelen om hun onderzoek te financieren, wilt Verhalenmarkt journalisten in staat stellen zich weer volledig te richten op het schrijven van goede, gedegen verhalen. Het slimme systeem van de Verhalenmarkt moet zo de katalysator worden voor (onderzoeks)journalistieke projecten in binnen- en buitenland. Verhalenmarkt wilt freelance journalisten zo beter in staat stellen om hun taak als controleur van de macht en hoeder van de democratie te vervullen.